Vad är en stukad fot?
En stukad fot är ett begrepp som har flera namn. Fotledsdistortion är den akademiska benämningen av en stukad fot, men fotledsstukning eller vrickad fot är också vanligt förekommande benämningar. Att stuka foten är en vanlig skada. I enbart Sverige uppskattas antalet fotledsskador till mer än 45000 per år, men det finns ett stort mörkertal, så det totala antet skador är mycket större än så. I 90% av fallen så blir de yttre strukturerna skadade och många gånger är skadorna av en lindrig art med viss svullnad och belastningssmärta. En del får dock värre skador, med en fraktur som följd.
Stukad fot eller benbrott?
Du har säkert hört det tidigare. En stukning gör så mycket ondare än benbrott - men stämmer det verkligen? För det första så är smärta helt individuellt, där vissa känner mer smärta än andra. För det andra så beror det helt på hur stukningen eller benbrottet sker. En hård smäll i samband med stukning kan orsaka hög smärta i sig, vilket inte behöver betyda att själva stukningen eller benbrottet orsakar smärtan.
Detta kännetecknar benbrott
Ett benbrott kan lätt uppstå när man stukar foten så därför ska man vara extra vaksam vid stukningar. En kraftigt benbrott märker man vanligtvis av direkt. Är benet helt av är det omöjligt att stödja utan att en enorm smärta uppkommer. Vid totala benbrott är det inte ovanligt med onormala vinklar på skelettdelar, och då är det desto lättare att avgöra att det inte är en stukning det handlar om.
Sprickor däremot kan uppstå men behöver och kan normalt sett inte behandlas.
Hur ont gör en stukad fot?
Att stuka foten gör vanligtvis ont, men det beror som sagt på hur kraftig stukningen blir och hur smärta i allmänhet upplevs. Vissa känner enorma smärtor medans andra inte alls känner smärtan på samma sätt. För att lindra smärtan så kan man ta vanliga värktabletter, men bäst är att försöka hantera smärtan och stå ut med den under tiden läkeprocessen pågår.
Graderingsskala vid stukning av fotled
Skador på ledband och fotled som orsakats av stukning kan graderas in i olika omfattningar beroende på hur skadan uppkommit och hur stor skadan är, vilket framkommer efter undersökning. Stukningsskador klassificeras på en skala 1-3. Graden av klassificeringen är beroende på hur mycket ledbanden i fotleden är påverkade av stukningen i fotleden. Den här skalan kan också hjälpa dig att bedöma huruvida du behöver fotledsskydd eller inte.
Grad 1 Lätt stukad fot eller "vrickning"
Stukad fot Grad 1 innebär en lättare stukning av fotleden med mindre omfattande påverkan på ledbandet på fotledens utsida. Stukad fot grad 1 upplevs lindrigt av den drabbade med ofta bara lätt ömhet över det skadade området och lättare svullnad som en effekt av stukningen i fotleden. Vid stukningar av första graden behövs vanligvis inte något fotledsskydd.
Grad 2 Stukning med ledbandspåverkan
Stukad fot grad 2 är en mera omfattande skada på ledbanden i fotleden. Ledbanden är påverkade och kan ha en delvis bristning i dess stabiliserande struktur (partiell ruptur). Den delvisa bristningen av ledbandet är ofta orsakad av omfattande stukning av foten i samband med idrott och aktivitet. I samband med stukningen svullnar fotleden och en tydlig ömhet och smärta uppstår över det skadade ledbandet i fotleden. Grad 2 stukningar innebär ofta nedsatt stabilitet i fotleden. Grad 2 skadat ledband behöver ofta en speciell rehab för att återfå stabilitet och funktion efter fotledsvrickningen. Om du bedömmer att du har en stukning av denna grad kan ett fotledsskydd vara till hjälp för att stabilisera och skapa rörelse.
Grad 3 Fotstukning med omfattande ledbandsskada
En tredje gradens stukning sker ofta vid ett tydligt skadetillfälle med direkt smärta och svullnad över fotleden. En grad-3-stukning innebär att det stabiliserande ledbandet helt går av (total ruptur)! Fotledsstukningen är omfattande vid en total ruptur av ledbandet i fotleden. Fotleden svullnar kraftigt och blir ofta kraftigt missfärgat efter vrickningen. Ett ledband som har gått av helt innebär alltid nedsatt stabilitet i fotleden. Rätt rehab för en skada fot och ett stabilt fotledsskydd möjliggör fortsatt funktion efter rehabiliteringen av en stukad fot.
Behandling av stukad fot
En stukad fot bör behandlas så snart som möjligt efter skadetillfället. Foten bör snabbt placeras i högläge för att minska risken att fotleden svullnar upp.
Linda foten lite hårdare i början
Fotleden bör lindas rejält för att skapa kompression och ökad blodcirkulation i fotleden. I början kan du linda relativt kraftigt, men inte så hårt att foten domnar bort. Efter ungefär femton minuter kan du lätta lite på bandaget.
Inta högläge och kyl med is
Kyl gärna fotleden med is eller med en kylklamp för att minska blödningen. När den akuta smärtan har lagt sig bör du så snart som möjligt införskaffa ett stabiliserande bandage eller fotledsstöd som ger ett permanent stöd och kompression till fotleden under dagen. Det är viktigt att fotleden och ledbanden i fötterna ligger så still som möjligt för att snabba på läkeprocessen i fotleden.
Inta högläge och kyl med is
Fortsätta att försöka ha foten i högläge vid flera tillfällen, med hård kompression från bandage i intervaller om 15 minuter. Mellan varven ska fotleden kylas med is. Tänk på att endas endast linda hårt inledningsvis för att sedan lägga om lindningen lite lösare så att foten inte domnar bort.
Stabilisera och vila
När den värsta svullnaden har lagt sig och smärtan börjar bli hanterbar kan införskaffa ett bandage som stabilerar bättre, eller ett fotledsskydd som ger ett permanent stöd och kompression till fotleden. Det är viktigt att fotleden och ledbanden i fötterna ligger så still som möjligt för att snabba på läkeprocessen i fotleden.
Läkningstid för en stukad fot
Läkningstiden beror förstås på hur kraftig stukningen är. Bara för att smärta och symptom försvinner så är inte foten läkt. Många börjar tyvärr att belasta foten alldeles för tidigt, vilket gör att man försvårar läkningsprocessen och riskerar framtida men som sämre rörlighet eller ledband som inte är helt hundra.
Lättare vrickning/stukning
För en lättare stukning brukar läkprocessen i bästa fall ligga på en vecka. Men även det är en lätt stukad fot det handlar om så kan det ta två veckor. Det är viktigt att du själv känner efter och framförallt inte börjar med full belastning för fort och för tidigt.
Kraftig stukning
Vid kraftiga stukningar kan symptom i form av smärta och besvär vara i upp till en månad, men i vissa fall i flera månader beroende på.
Hur länge varar svullanden?
Den akuta svullnaden brukar lägga sig efter någon dag vid lättare stukningar. För kraftiga stukningar kan det ta några veckor där en viss svullnad består, medans den stora svullnaden vanligvis lägger sig efter ett par dagar.
Förebygg risken att stuka foten
En stukning händer oftast i plötsliga situationer och är inget som kan vanligtvis kan förutses. Men det går att förebygga, speciellt när det gäller stukningar som uppkommer av sportslig eller annan medveten aktivitet. Här är några grundläggande tips på vad som kan göras för att förebygga fotstukningar:
- Värm upp ordentligt och mjuka upp din fotled, oavsett om du ska ge dig ut på en vanlig promenad eller om du ska träna.
- Stabilisera fotleden med en tunn gasbinda, vilket kan vara bra ifall du har stukat foten tidigare eller för att motverka alltför krafig belastning vid onormal isättning.
- Ta inga onödiga risker, även om det är svårt att bedöma vad som är riskfyllt eller inte. Speciellt när det handlar om högfokuserande aktivitet, t ex inom idrott så kan konsekvenserna bli stora och det är lätt hänt att det blir en grad 3 skada.
- Se till att var påläst och förberedd på den aktivitet som du ska utföra. Detta låter som något för eliten, men stukningar inträffar också vanliga vardaglia situationer - tänk på det.
- "Känn efter" är det sista men kanske det allra viktigaste förbyggande tipset. Endast du vet hur din skadebenägenhet är och hur din ledbandshistorik ser ut. Har du stukat foten flera gånger är risken större att du kommer att stuka den igen. Detta beror på att ledbanden blir utdragna vid varje stukning och återhämtar sig vanligtvis inte till 100%.